Stadstuinder vs. Turbokweker

Deze week waren wij te gast bij de Schilde in Den Haag. De Schilde is een prachtig verouderd kantoorgebouw vlakbij de plek waar tot eind vorige eeuw de Haagse groothandelsmarkt gevestigd was. Een bijzondere plek. Op het dak van dit markante gebouw is een echte high-tech kas gebouwd en als klap op de vuurpijl zwemmen één verdieping lager de tilapia’s vrolijk rond, die hun bijdrage leveren in de voeding van de planten.

Urban Farmers
In de kas van kwekerij Urban Farmers groeien onder andere tomaten, komkommers en sla onder groeilicht. We hebben hier dus te maken met echte stadstuinders.
Zo’n stadstuinderij op grote hoogte is een aparte ervaring. De kas is niet zo groot, er groeit veel door elkaar,  het ziet er minder strak uit dan in een turbokwekerij, maar dit alles staat wel midden in de stad. Heel dichtbij de klant, die voor de turbokweker zo vaak te ver weg is.
Het goed exploiteren van een stadskwekerij is niet eenvoudig. Het is kleinschalig, de kosten zijn hoog en een gezond verdienmodel is geen kleinigheid. Hier ligt dus de kans!

Kijken, leren en recreëren
Bij een goede stadskwekerij moet er wel voor echt geproduceerd worden, maar dat is niet de hoofdzaak. De grote waarde zit hem in het feit dat er heel veel mensen komen kijken, leren en recreëren. Deze gasten  zien, voelen en ervaren wat er allemaal nodig is bij het magische groeiproces. Consumenten gaan in deze omgeving het proces en de producten beter leren kennen en waarderen, worden nieuwsgierig naar nieuwe soorten, herkomst, kwaliteiten en voedselveiligheid. Voor alles wat groeit in de stadskwekerij wordt gemakkelijk een goede prijs betaald, omdat men weet waar men voor betaald. Dat is ook nodig, want de kostprijs van deze stadsgroenten geteeld op een dergelijke toplocatie is hoog.

Flagstores
Het sleutelwoord is samenwerking. Door jouw product via stadskwekerijen beter voor het voetlicht te brengen, bekender te maken, een eigen gezicht te geven, ben je als turbokweker in staat je klant beter te informeren en introduceren in de bijzondere wereld van groenten en fruit.
Samenwerken loont, ook in deze. Er ontstaan diverse potentiële ‘flagstores’ midden in de stad. De plek is meestal goed, de ondernemers zijn gepassioneerd en gedreven, het is vaak nog zoeken naar het juiste assortiment en teeltrecept. Het is dus een kwestie van samen in vullen.

Al staat de teelt wat minder strak, de mooiste kas staat op het dak.

Geschreven door: Peter & Marit Klapwijk

Urban Farmers

Urban Farmers op het dak van de Schilde in Den Haag