De alternatieve tuinbouwondernemersprijs

Tijdens een wandeling met onze honden hadden wij een bijzondere ontmoeting. Terwijl onze viervoeters los gingen in de vlindertuin kwam er een puur naturel tuinman op ons af.  De tuinman stak zijn hand op en vertelde ons dat hij Jos heette en dat hij de wilgentakken die om ons heen lagen ging verzamelen om de takkenwal te versterken. Nieuwsgierig monsterde wij elkaar. Jos begon spontaan te vertellen over zijn voedselpark.

Telen met de seizoenen

Waar voorheen een broodfabriek stond is ongeveer twee jaar geleden een start gemaakt met een heus voedselpark. Het doel is zonder grondbewerking, zonder extra meststoffen op natuurlijke wijze groenten, fruit en bloemen te laten groeien. Water stroomt door irrigatiekanaaltjes en als de grond te hard is, wordt er een gewas geplant met sterke wortels om de grond open te breken. Er staat ook een prachtige iglokas, niet verwarmd natuurlijk, want alles gebeurd hier energieneutraal en volgens de wetten van de seizoenen.

Educatie belangrijker dan productie
Als professioneel tuinbouwer moet je even goed en aandachtig kijken om hier een kwekerij te ontdekken. Het is anders, het is minder geordend, minder productiegericht en toch het is een kwekerij die werkt.
Productie is hier  dan ook niet de hoofddoelstelling. De basis van dit project is een clubje van bevlogen vrijwilligers die hier met heel veel plezier leren van dit groene spannende experiment. En misschien wel het belangrijkste: Er zijn nog zo’n 100 schoolkinderen die hier bollen geplant hebben en regelmatig komen kijken hoe de bollen groeien, de bijen vliegen en leren wat er verder in de tuin gebeurd.

Voedselpark in iedere woonwijk
Wij vervolgende onze wandeling en hadden veel gespreksstof over deze bijzondere ontmoeting. Eigenlijk zou er in iedere woonwijk in Nederland en daarbuiten een voedselpark moeten zijn. Een plek waar je kunt tuinieren, waar je ‘eigen buurt producten’ kunt kopen, een plek waar kinderen en buurtgenoten kunnen leren over groeien, bloeien en oogsten in de natuur. Als die wereldburgers weer met de natuur verbonden worden, meer respect krijgen voor moeder aarde en het proces om hier de juiste balans te houden, daar wordt onze wereld écht mooier en leuker van.

Winst voor de keten
Zelfs voor professionele spelers in de voedselketen is hier veel te winnen. Door dat er meer respect, waardering en aandacht komt voor de werkelijke kwaliteit van voeding en hoe dit geproduceerd wordt, komen er vanzelf meer consumenten die kwaliteit en herkomst van producten veel belangrijker vinden dan de prijs.

‘Duurzame’ tuinbouwondernemersprijs 2017
Tuinbouwland staat altijd bol van verkiezingen en prijzen winnen, daarom roepen wij u op te stemmen voor een nieuwe innovatieve prestigieuze ranking! Onze persoonlijke nominatie voor de ‘duurzame’ tuinbouwondernemersprijs 2017 is:

  1. De Boeregoed kas in Naaldwijk
  2. Urban farmers op het Schildegebouw in Den Haag
  3. De Haagse Stadswijngaard met Tycho Vermeulen
  4. Jos met zijn voedselpark Gnephoek in Alphen aan den Rijn.

Extra nominaties zijn natuurlijk meer dan welkom. Stemmen kan via een reactie op deze websites www.2harvest.nl, www.puurmart.nl of www.keukenvanaarde.nl

Een nieuwe visie op waarde creatie
Toegankelijke stadslandbouw is de meest zuivere vorm van local for local. De grootste winst van deze nieuwe visie op ondernemen is: Het creëren van waarde via respect en aandacht voor moeder aarde.

 

Geschreven door: Peter & Marit Klapwijk