Horticontact; ‘het groenere gras bij de buren’
Geschreven door: Peter en Marit Klapwijk
Deze week zijn wij samen naar Gorinchem afgereisd om de Horticontact te bezoeken. Het mooie van zo’n beurs is dat je in de wandelpaden kunt zien, ruiken en proeven wat er leeft in onze sector. Dit jaar namen wij vooral energie en vernieuwing waar.
Energie omdat de stemming uitstekend was. De vaderlandse tuinbouw lijkt wonderwel definitief uit het dal. De meeste bedrijven die er nog zijn gaan weer investeren en in de export van kennis, goederen en uitgangsmaterialen ging het al 4 jaar meer dan uitstekend.
Wachtrij voor een kas
Dit jaar nog een nieuwe kas bouwen of installatie vernieuwen gaat echt niet meer lukken, want de orderportefeuilles puilen uit. Als je plannen hebt is het netjes aansluiten in de rij voor het jaar 2018. Na de 7 magere jaren lijken de vette jaren aan de beurt te zijn voor de leveranciers van tuinbouwtechniek en hopelijk ook voor de kwekers.
Verhuizen uit je dorp
Als je kijkt hoe sterk de tuinbouwtechniek gedreven wordt en drijft op export die al jaren een constantere vraag oplevert dan de Nederlandse markt, verwonderd het ons telkens weer dat er niet meer tuinbouwondernemers emigreren. Continuïteit en rendement voor een tuinbouwbedrijf blijkt buiten het eigen dorp op de meeste plaatsen beter.
Ook dames in de rij
Ook positief: Er liepen relatief veel jongeren en vrouwen op de beurs. Dat is goed nieuws, want een sluipend probleem naar de toekomst is toch wel een door mannen gedomineerde vergrijzende sector. Naar onze schatting is meer dan 50% van de bezoekers boven de 50 en over 10 tot 15 jaar zijn die wel met pensioen. Terwijl er nationaal en vooral internationaal een groeiend te kort is aan vakmensen. En dat gat hebben we niet zo maar in gevuld.
De grotere participatie door vrouwen op deze beurs hebben wij gemeten aan de voor een tuinbouwbeurs zeldzame wachtrij bij de damestoiletten.
Van het weiland naar de prairie
Deze beurs, ooit gestart als knusse regionale tegenhanger van de destijds steeds groter wordende Hortifair is doorgegroeid naar een volwaardige ontmoetingsplaats voor de tuinbouw. Ook deze plek wordt ieder jaar wat internationaler en steeds meer vakgenoten van buiten Nederland komen hier dan ook graag een kijkje nemen en een vorkje mee prikken. De dames en heren toeleveranciers spelen hier knap op in en de zaken gaan uitstekend. Wij denken dat vooral die jongere ondernemers die hun toekomst graag op groen willen zetten in deze de bakens gaan verzetten. Wij adviseren gratis en voor niks: zet die bakens zo ver mogelijk weg. Want soms is het gras over de grens echt veel groener, zelfs als je op de prairie of steppe staat.
Laat een reactie achter