Kiezen voor verliezen

Als ik terug kijk door de jaren heen welke ondernemers het mooiste overleeft hebben, dan zie je dat het vooral niet de ‘sterke’ maar de ‘aanpassers’ waren die nog floreren.
Dat betekent dat je mee moet varen met de stroom en lekker mee moet drijven. Dus niet onnodig verzetten, geen negatieve energie geven aan zaken die toch niet te keren zijn, maar kijken hoe je in een nieuwe situatie van verlies weer winst kunt maken. Om dit te kunnen is het niet alleen noodzakelijk op koers te bepalen en vooruit te kijken waar je je op gaat richten, maar is het ook essentieel om te kiezen waar je mee gaat stoppen. Zo kun je weer energie opdoen voor nieuwe initiatieven.

Keuzes
Daarnaast overkomt het iedereen dat door omstandigheden gedwongen of door keuzes van anderen weleens stoppen met een klant, met een project of zelfs met een bedrijf. Dat blijft emotioneel altijd best lastig, want ook al is het rationeel gezien volledig te bevatten, het voelt vaak als een verlies.

Verlies?
Dergelijke verliezen zijn gewoon noodzakelijk om weer aan nieuwe zaken te beginnen. Zo blijf je actief, zo blijf je creatief en het houdt je scherp.
Waar gaat u voor kiezen om mee te stoppen in 2016?