Wie (is Peter)

Toekomst
Het is nu 2022 en de wereld is in beweging. De invloed van kwaliteit en type voedsel op menselijke gezondheid wordt steeds duidelijker. Daarbij is duidelijk dat de grenzen van de economische groei bereikt zijn en dat we vanaf heden vooral met minder grondstoffen efficiënter en schoner moeten gaan produceren.
Dit is noodzaak;  Moeder Aarde en al haar bewoners een gezonde en veilige toekomst geven. Een geweldige uitdaging waar ik waar mogelijk nog graag mijn steentje aan bij wil dragen. Samen groeien, samen werken en innoveren naar duurzamere producten en het optimaliseren van processen zijn mijn passie en expertise. Kom eens langs voor een kop koffie om kennis te maken of gewoon ff bij te praten.  Alles begint met goed menselijk contact, een idee en een klik. Ik heb er zin in, jij ook?

Wie is Peter Klapwijk?
Ik ben een mensenvriend, aandachtig waarnemer, luisteraar, ´creatief´ denker en strateeg. Ik kijk, denk en voel mee in organisatie, marktontwikkelingen, innovatie en teeltprocessen.
Geef eerlijke en heldere feedback, houdt de spiegel voor en bouw stap voor stap samen met ondernemer en of management aan proces optimalisatie, kennisontwikkeling en/of innovaties.
Daarnaast heb ik een brede internationale ervaring en een wijdvertakt netwerk dat waar nodig ingezet en geraadpleegd kan worden.

Ik maak graag nieuwe en duurzame verbindingen. Ik hou ervan op een natuurlijke manier zaken en mensen bij elkaar te brengen, nieuwe ondernemingen en samenwerkingsverbanden te laten ontstaan. Zo worden horizonnen verbreed, grenzen verlegt en ontstaat er groei.

De sleutel is hierbij vertrouwen, aandacht en plezier in waar je mee bezig bent, het blijft tenslotte mensenwerk.

Al jong was ik gefascineerd door de dynamiek van tuinbouw, de mogelijkheden verkennen van een nieuwe teelt of techniek en daarmee keer op keer weer proberen de toentertijd geldende grenzen te verleggen. Mijn loopbaan als kweker kende ups en downs, als je regelmatig de grens opzoekt en nieuwe wegen inslaat neem je ook wel eens een verkeerde afslag, af en toe een gezonde tegenvaller hoort er gewoon bij, dat zijn de leermomenten.

Na 45 jaar kweken, ontwikkelen, ondernemen en adviseren ben ik nog steeds geboeid door vrijwel alles wat met duurzaamheid en tuinbouw te maken heeft en praktiseer ik met veel passie en plezier de rol van (teelt) adviseur, verbinder, klankbord en coach.

Van verleden naar heden: Een stukje historie

In de traditie van onze familie ben ik in 1974 ingestapt in ouderlijk familiebedrijf. Onder de vleugels van mijn allerbeste vriend en vader Kees de eerste stappen gezet op het kwekers pad. Schouder aan schouder met mijn (veel te vroeg verloren) broer Anne hebben we het bedrijf Gebr. Klapwijk verder uitgebouwd. Aanvankelijk waren we gespecialiseerd en gepassioneerd in de teelt van radijs en meloenen, later zijn we overgeschakeld op het telen van trostomaten.

Samen met Teun van den Dool en zijn team ( Hortilux ) het concept ‘tomaten telen onder groeilicht’ uitgedacht en uitgerold. Een onvergetelijke periode, die mij leerde dat grenzen verlegd kunnen worden door eerst goed nadenken en daarna gewoon stap voor stap gaan doen.

GreenQ
In Nederland en ook ver daarbuiten was er groeiende belangstelling voor het telen van tomaten onder groeilicht en jaarrond productie. Mijn netwerk groeide en er kwamen steeds meer en concrete vragen naar kennis en advies. In deze periode heb ik mijn talent als adviseur ontdekt en ben ik stap voor stap verder gegroeid in deze voor mij nieuwe rol.

In 2004 heb ik GreenQ opgericht om verder te kunnen groeien en inspelen op wereldwijd groeiende vraag naar groene tuinbouw kennis.
GreenQ is dankzij een hele mooie groep collega’s, uitgegroeid tot een vooraanstaand leverancier in kennis voor internationale glastuinbouw.

 

Improvement Centre
Samen met mijn toenmalige partners stichten we in 2006 het Improvement Centre in Bleiswijk.
Op deze mooie plek zijn en worden tot vandaag de dag nog steeds veel nieuwe ontwikkelingen en ideeën op het gebied van teelt en tuinbouwtechniek geboren, ontwikkelt en gedemonstreerd.

2013 heb ik mijn aandeel in deze bedrijven overgedragen aan Delphy en 31 dec 2014 heb ik deze mooie, dynamische en vooral leerzame episode voor mijzelf definitief en op een passende manier afgesloten.

 

2Harvest
Met 2Harvest werd werkveld breder dan alleen kennisontwikkeling, teeltadvies en training in tomaat al dan niet geteeld onder groeilicht. Projecten en opdrachten in zaadteelt, verdeling, phalaenopsis, rozenteelt werden opgepakt. Ook werden er steeds meer activiteiten ontwikkeld op het gebied van business ontwikkeling, ondersteuning van innovatie trajecten bij leveranciers van tuinbouwtechniek. Deze periode raakte ik mijzelf steeds meer bewust van het feit dat ‘de mens, verbinding en samenwerking’ de sleutel is naar resultaat in al deze groene innovatie processen.

In het jaar 2017 met veel plezier de opleiding tot ‘Intuïtief Coach’ bij het IMC mensontwikkeling afgerond. Duurzaamheid, de relatie mens met moeder aarde; zijn nog meer centraal gaan staan in mijn bijdrage aan projecten, bedrijven, systemen en de wereld.