Een nieuw begin!

Met het verlaten het oude, vertrouwde nest en het oprichten van 2HARVEST weer opnieuw begonnen. In deze fase van je leven moet je om het leuk te houden, het tempo wat laten zakken en wat meer na gaan denken over wat je wel en niet doet. Het geeft mij toch het gevoel opnieuw gestart te zijn.
Het credo van deze fase is “minder dingen beter doen”. Waar je als rechtgeaard ondernemer in de opbouw van je bedrijf vaak alleen aan expansie en aan meer denkt, begin je je nu eigenlijk te realiseren dat ‘beter’ meer is dan ‘veel’.

Ik weet niet of het mijn leeftijd is of misschien gewoon de tijdgeest. Maar ik zie in de maatschappelijke opinie, onderwerpen als biobased, cradle to cradle en het sluiten kringlopen nog steeds belangrijker worden. Logisch, want vanaf de vijftiger jaren, zeg maar de wederopbouw zijn we eigenlijk alleen maar bezig geweest welvaart te vergroten en meer te consumeren. Het wordt steeds zichtbaarder dat die onbeperkte consumptie ook zijn keerzijde kent. Denk daarbij aan volksgezondheid, het uitgeput raken van natuurlijke bronnen en het opwarmen van de aarde.

Grote uitdaging voor de komende decennia is de wereld gezond te voeden op een manier die duurzamer is en verantwoord qua productiewijze als tot op heden het geval was. Dit is vaak niet de goedkoopste manier, want als je wil produceren zonder je werknemers onvoldoende te belonen, gewoon je eigen rotzooi opruimt en daarbij nog eens voor meer smaak en een schoner product kiest, zal waarschijnlijk de kostprijs van dit product wat omhoog gaan. Er is een groeiende groep consumenten die hiervoor best willen betalen, maar die zullen dit eerlijker product wel moeten kunnen herkennen en vertrouwen.

Dus moet er gecommuniceerd en georganiseerd worden en wel op een aansprekende manier want een koopbeslissing is gebaseerd op gevoel en emotie.

Beter is meer dan veel!