Proefkas

Sinds een half jaar woont en werkt onze zoon en broer in Leamington in Canada. Zo kwam het dat de reis over de oceaan deze keer met een kleine familiedelegatie werd gemaakt om een familie/werk/vakantiebezoek te brengen aan Zuid-West Ontario.

Wijngaarden in Canada
Gevolg van het combineren van werk, vakantie en familiebezoek is dat je wat meer tijd hebt om de omgeving van je werkterrein eens in alle rust op je in te laten werken. Zo belanden wij al vrij snel in de wijngaarden die in deze streek naast tomaten en paprikakassen veelvuldig voorkomen. In die wijngaarden hebben wij genoten van het goede dat Bachus schenkt en of het door de mooie omgeving kwam of door Bachus, wij werden geïnspireerd.

Niet alleen wijn
Vrijwel iedere wijngaard nodigt voorbijgangers uit eens te komen kijken en proeven. Bij de één kun je alleen in het weekend terecht en op andere plaatsen kon je 7 dagen per week terecht. Op de ‘estate’ (zo heet dat) was in vrijwel alle gevallen een proeflokaal en daarbij was er ook van alles te eten en te genieten. Bij de frisse riesling werd een heerlijke pizza met regionale groene asperges uit de houtoven geserveerd. Op een andere plek met hele goede rode wijnen was een professionele gastrobar opgebouwd, waar in combinatie met de wijn allerlei lekkers geproefd kon worden. U zult begrijpen dat wij hebben genoten.

Welkom in de proefkas
Wij vroegen ons af waarom kwekers van verrukkelijke tomaten en overheerlijke paprika’s dit goede voorbeeld nog niet volgen. Op welke kwekerij vinden wij de plek waar ons onder het genot van een verrukkelijke tomatensoep uitgelegd wordt welke tomaat geschikt is voor soepen en sauzen, hoe je een verrassende tomatensalade kunt maken en hoe je de lekkerste saus bereidt van gegrilde paprika? Natuurlijk zijn er suggesties voor welke olijfolie, azijnen, kruiden en wijnen met de zoveel zorg en vakmanschap geteelde groenten het beste tot hun recht laten komen. Het spreekt voor zich dat hier volop geproefd, beleefd en genoten kan worden.

Ongeproefd maakt onbemind
Op iedere winery voelden wij ons meer dan welkom en genoten met volle teugen. Wij vertrokken ook met een veel te grote voorraad flessen om in onze koffer te passen, gelukkig heeft het huis van Niels peter een forse kelder. Zonder de kennismaking met deze wineries en estates hadden wij waarschijnlijk niet ontdekt hoe fantastisch en divers de wijnen uit deze regio zijn.

Om consumptie van groenten en fruit een échte impuls te geven, meer laten proeven, genieten en beleven. Ongeproefd maakt onbemind.

We heffen samen het glas op de eerste échte proefkas.

 

Geschreven door: Peter & Marit Klapwijk